Řecké spojení βασιλικόν φυτόν („vasilikón futón“), z nějž vznikl nám známý název bazalka, totiž doslova znamená královská rostlina nebo rostlina králů. Tato bylina, původem pravděpodobně z Indie, je lidmi kultivována už přes 5000 let a je používána v mnoha světových kuchyní od italské až k vietnamské nebo thajské.
Výzkumy ukázaly, že látky obsažené v bazalce vykazují mírnou antivirotickou aktivitu vůči širokému spektru virů včetně herpes, HIV nebo hepatitidě B. Dále byl prokázán synergický antimikrobiální efekt esenciálních olejů obsažených v bazalce s význačným působením zvláště proti grampozitivním bakteriím (např. Bacillus, Staphylococcus apod.). Mimo tyto výjimečné vlastnosti byl u bazalkového extraktu prokázán také silný hypoglykemický potenciál, což z ní činí přírodní a bezpečný prostředek pro zmírnění diabetu typu 2.
Bazalkové pesto
- 1/3 hrnku kešu oříšků
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 10-15 lístků bazalky
- 4 stroužky česneku
- 1/5 hrnku lahůdkového droždí
- sůl a pepř dle chuti
Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte. Pesto je možné konzumovat jak namazané na pečivu, tak smíchané s těstovinami či rýží. Můžeme jím také ozvláštnit i další recepty.