Mexická kakaová omáčka mole s fazolemi a rýží

0
1458

Mole, molli nebo také mulli je aztécky v jazyce nahuatl omáčka. Její ingredience a příprava se kraj od kraje liší, ale v zásadě obsahuje chilli papričky, rajčata, sušené ovoce, oříšky a koření (kam se řadí i kakao). Mexičané tuto omáčku obvykle podávají s kuřecím masem zabaleném v tortille.

Střední Amerika, koloniální doba: legenda praví, že omáčku rychle sestavily chudé řádové sestry z toho, co měly zrovna ve spíži, když se dozvěděly, že je má znenadání navštívit arcibiskup.

V Mexiku si omáčkou obvykle polévají pečené maso. Dá se ale použít i na zeleninu či enchiladu (enchilada je plněná kukuřičná tortilla zalitá omáčkou). Jako příloha se používá nejčastěji rýže, fazole nebo obojí najednou.

Kakao

Kakaovník je strom z čeledi slézovitých. Kakaovníky původně rostly zřejmě v Jižní Americe na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoko. Dále na sever je pravděpodobně rozšířili Mayové a ve střední Americe je kultivovali Toltékové a Aztékové. Kakaovníku říkali cacauatl.

Španělská kronika o osidlování Ameriky uvádí, že kakao bylo podáváno na slavnostní tabuli aztéckého krále Montezumy II. Pili ho jako kakaovou hmotu svařenou s vodou, vyšlehanou do lahodné pěny, rozlévané do zlatých pohárů a zlatými lžičkami si dle chuti přidávali vanilku nebo jiné koření – například chilli, kardamom, skořici či kurkumu.

Boby sloužili též jako platidlo. Za jeden bylo možno směnit rajče, za tři boby králíka a třeba za 100 sex s prostitutkou.

Kakao je ambrozie

Kakao má zajímavý vliv na lidský organismus, způsobuje vyplavení endorfinu (endogenního morfinu), který navozuje dobrou náladu a pocity štěstí, euforie, a tlumí bolest.

Nejvíce zastoupenými alkaloidy kakaa jsou theobromin a fenylethylalamin. Theobromin je hořký alkaloid podporující činnost ledvin a fenylethylalamin způsobuje stavy podobné zamilovanosti. Kakao obsahuje i kofein, asi čtvrtinu toho, co káva.

Obsažené flavonoidy také zvyšují výdrž, uvolňují svaly a po tréninku zlepšují jejich regeneraci. Tyto účinky podporuje také skutečnost, že kakao je velmi silný antioxidant. Kakao se v těle tráví pomalu, je lehce tučné a navozuje dlouhotrvající pocit nasycenosti.

Přítomný chrom stabilizuje hladinu krevního cukru a zabraňuje tak chuti na sladké či rafinované polotovary. Dále obsahuje enormní množství hořčíku, zinek, železo, vápník a další minerály.

Odtučněné kakao holandského typu? To raději ne

Nejlepší je zvolit minimálně upravené kakao, tedy například sušené boby, celé, drcené, nebo mleté, ale prášek by měl být co nejvíce syrový (nepražený) a plnohodnotný, to znamená neodtučněný. Syrový kakaový prášek obsahuje na 100 g: 11 g tuku, 64 g sacharidů, 21 g bílkovin, 29 g vlákniny a 430 kcal.

Kakaovou chuť nejvíc pocítíte, pokud si ho připravíte po Aztécku – tedy prášek svařený či zalitý horkou vodou. Můžu dosvědčit, že je to lahůdka. Když si navíc dáte do připraveného kakaa ještě extra kakao na lžičku a pomalu ponoříte, za pár minut po vychladnutí se dá vzniklá hmota olizovat a chutná jako … jako ta nejčistší a nejlahodnější kakaová šlehaná hustopěna.

Nebo se dá konzumovat i na slano – jako jedna z ingrediencí Mexické omáčky mole.

Recept

Příloha
Nechte přes noc nabobtnat 250 g fazolí a 250 g rýže. Druhý den dejte vařit na půl hodiny fazole, poté k nim přidejte na 10 minut rýži.

Omáčka Mole
– v hrnci dejte na oleji smažit 5 nakrájených stroužků česneku, 2 velké cibule a libovolné chilli papričky
– dále přidejte čajovou lžičku kakaa, větší špetku skořice, 3 mletá poupata hřebíčku
– dále hrst nakrájených mandlí nebo lupínků, hrstičku rozinek
– dále větší špetku mletého pepře, dobromysli, mletých semen koriandru a sezamových semínek
– po chvíli přilijte 400 ml rajského protlaku a vhoďte 5 velkých nakrájených rajčat
– přidejte sůl
– vařte, po chvíli zasypte trochou kukuřičné polenty
– vařte asi 30 minut a nechte dalších 20 minut odstát pod pokličkou
– poté omáčku rozmixujte tyčovým mixérem, podávejte s přílohou

Výsledek: Překvapivě dobré! Sladkopálivá rajčatová chuť a krémová hořkost
kakaa. Otestovalo nás to pět a všem chutnalo.