Pokud se někdy dostanete až na jih Afriky, poblíž Kapského Města, udělejte si čas také na návštěvu Cedrových hor (Cederberg Mountains).

My se v těchto místech rozloučíme s africkým kontinentem. Cederberg je totiž kromě jiného jedinou lokalitou na světě, kde se pěstuje rooibos. A ačkoli je to vlastně čaj-nečaj, ráda bych se o něm zmínila pro jeho fantastické vlastnosti a velkou oblíbenost.

Rooibos se získává z keře čajovce kapského (Aspalathus linearis), známého také pod jménem červený keř (red bush).

Pro původní obyvatele nebyly příznivé účinky této bylinky žádným tajemstvím, s tím, jak byli domorodci vytlačováni ze svého území, však hrozila ztráta jejich vědomostí. Jejich pradávné procesy zpracování se v podstatě dochovaly a používají dodnes, i když poněkud moderněji pojaté.

Historie nápoje z čajovce se pro Evropany začíná psát roku 1772, kdy švédský botanik Carl Thunberg poprvé zkusil čajovec sklidit, zpracovat a připravit z něj nápoj.

Divoce rostoucí keř však nebylo snadné pěstovat. Za možnost využití čajovce coby zemědělské plodiny vděčíme trpělivosti a mravenčí práci doktora Pietera Le Fras Nortiera, právem nazývaného otcem rooibosového průmyslu. Jakmile byl vyřešen problém se získáváním semen, mohl se čajovec rozšířit a toho využilo mnoho zemědělců. Cena osiva raketově stoupla na neuvěřitelné částky. Situace se však postupem času zklidnila a rooibos je běžně dostupný po celém světě.

Rostliny se vysazují v únoru či březnu, sklizeň pak probíhá po šesti měsících. Převážná většina sklizených lístků prochází fermentací, existuje však i jeho zelená varianta. Pokud se snažíte omezit pití kávy, máte možnost vyměnit ho za rooibos espreso.

Velmi často se k usušeným, jehličí připomínajícím listům, přimíchávají další bylinky, sušené ovoce a další aromatické přísady. Vychutnat ho můžete jen tak, spařený vřelou vodou, nebo zkuste přidat mléko a cukr, jak jsou zvyklí domorodí Afričané. Výsledný červený nálev s lehce kořeněnou vůní má přirozeně příjemně nasládlou chuť.

A chuť je pouze jedním z benefitů, které rooibos přináší. Jeho účinky na zdraví mohou bez nadsázky využít všichni napříč generacemi.

Každý šálek v sobě skrývá nepřeberné množství látek, které mají příznivý vliv na naše zdraví. Vysoké dávky vitamínu C, minerály jako železo, vápník, draslík, fluor, hořčík a další.

Na rozdíl od klasického čaje neobsahuje tein s jeho povzbuzujícími účinky. Spíš jemně zklidňuje a konejší, je tedy vhodný i pro nejmenší děti.

Sama rooibos nejčastěji využívám jako přírodní antihistaminikum – skvěle dokáže zmírnit svědění v případě kožních problémů, opruzenin, různých vyrážek a alergií. Je také skvělým pomocníkem při boji s akné. Vedle vnitřního využití je samozřejmě možné odvarem postižená místa i potírat. Obklady z něj uleví unaveným očím. Po šálku rooibosu zkuste sáhnout i ve chvíli, kdy vás rozbolela hlava. Pravidelné popíjení podporuje činnost imunitního systému, pomáhá při prevenci proti některým druhům rakoviny a díky výzkumům poslední doby začíná být doceňován i jako pomocník v boji s nadváhou.

Byla by škoda nevyužít příležitosti k seznámení s okolní krajinou. Cedrové hory nosí své jméno díky cedru klanwiliamskému (Widdringtonia cedarbergensis), místní endemické rostlině.

Jeho zdánlivě bohaté porosty lidskou činností bohužel silně prořídly, v roce 1967 byl vyhlášen zákaz těžby cedrového dřeva a od roku 1973 se plocha o rozloze 710 km 2 dočkala ochrany pod názvem Oblast divočiny Cederberg (Cederberg Wilderness Area). Třešničkou na dortu je zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO o 31 let později.

Specifickou zrzavě červenou barvu pískovcovým skalám propůjčuje oxidující železo a příroda popustila uzdu fantazii také při tvarování jednotlivých skalních útvarů. Při pěších či cyklistických výpravách, pro něž tu jsou skvělé podmínky, tak můžete obdivovat její výtvory jako třeba Katedrálu, Maltézský kříž či Vlčí bránu.

Horské jeskyně skrývají rituální malby původních obyvatel – Sanů, Křováků, rozených tanečníků. Tance a zvířata jsou hlavním námětem jejich jeskynního umění.

Kromě čajovce je zde vhodné klima i pro pěstování vinné révy. V chráněném údolí srdce Cedrových hor s jedinečným klimatem a půdou napájenou horskými prameny obdělává okolní svahy již pět generací vinařů z Vinařství Dwarsrivier.

Mladým a málo známým parkem jižní Afriky je The Red Cederberg Karoo Park. Za svůj vznik roku 2011 vděčí podepsání memoranda mezi sedmi místními farmami. Východní část Cederbergu je domovem zebry kapské i jedinečné populace horského leoparda.

 

Foto: Ovocný Rooibos