Před nedávnem jsem jeho obchod v Praze navštívil a můžu říct, že z nabídky jsem byl doslova uchvácen a překvapen. V každém vydání Roots vám přineseme v rubrice „Pálí, pálí, to to pálí“ článek na téma chilli. Kromě toho si v tomto čísle můžete přečíst následující rozhovor s Michalem Jakešem, s nímž jsem se seznámil již před několika lety.

Rozhovor – Chilli Guru

Jindřich Krása: Ahoj Migeli, my se známe už nějaký ten pátek a není to poprvé, co spolu děláme rozhovor. Tentokrát se s tebou chci ale bavit na jiné téma, než v minulosti. Začnu ale opožděnou gratulací k pátým narozeninám obchodu 5semen.cz. My jsme se spolu domluvili na užší spolupráci, protože ty máš hodně blízko k chilli a popravdě řečeno, o téhle plodině osobně nemám až tak hluboké znalosti. Proto jsem s tvou nabídkou seriálu o chilli pro časopis Roots souhlasil. Jak ty ses ale s těmito pálivými papričkami vůbec dostal do bližšího kontaktu?

Michal Jakeš: Tak o chilli a pálivé papriky jako takové se zajímám už pár let. Po celou dobu to bylo jen jako laik a hobby mini pěstitel. Ale s všeobecnou a stále se zvyšující popularitou a oblibou pěstování a konzumace chilli to nakoplo i mne a tým mých zaměstnanců. A do chilli jsme se vložili opravdu na plný pecky. Troufnu si tvrdit, že dnes máme absolutně největší výběr chilli ve všech možných formách v republice. Vše ze zemí původu, BIO kvalita samozřejmostí. Rozšířili jsme nabídku i o další výrobky z chilli z Anglie, kde na chilli bio-farmách vyrábějí opravdové lahůdky. Ale o chilli bude ten náš seriálek, tak ať se čtenáři těší na zajímavé informace. Pro Pražany nebo návštěvníky Prahy je osobně k dispozici náš Chilli Man Honza za pultem obchodu v Lucemburské 44. To je studna znalostí o prodávaném sortimentu.

Jak je to u nás? Má tady chilli hodně zastánců a pěstitelů, nebo jde pořád jen o okrajovou, exotickou rostlinu?

U nás je to až neuvěřitelně rozjetý. Na internetu najdeš spoustu, já jim říkám magorů (nechci se nikoho dotknout), kteří jsou z mého úhlu pohledu schopni pojídat nepojídatelné. Na mysli mám ty extrémně pálivé papričky jako je Carolina Reaper, Moruga Scorpion nebo Naga Bhut Jolokia. Takže ano, pěstitelů u nás je hodně a lidí, kteří mají chilli v oblibě, přibývá každý rok.

V Praze máme dokonce letos 17. listopadu myslím 7. ročník akce Plechová Huba. Koná se ve Futuru na Smíchově a je to akce milovníků chilli a soutěž v jeho pojídání. Kdo neviděl, neuvěří. Budeme tam se stánkem a stejně jako loni jsme partner akce. Tebe a čtenáře tímto zvu na opravdu ojedinělou a velmi zajímavou akci.

No, pálivá akce pro mě? Přijedu, ale plechovou hubu rozhodně nemám. Jinak náš národ ze středu Evropy nemá v klasických kuchařkách zrovna moc receptů na žhavě rozpálená jídla. Je to dáno asi nejen podnebím. Máš nějakou představu o tom, proč tady zrovna chilli rychle získává na popularitě?

Na to se strašně těžko odpovídá, Jindro. Napadá mne jako první internet. Díky tomuto fenoménu se každý může dostat k informacím a něco z nich načerpat. Dále to také budou zcela nepopiratelné léčivé účinky chilli a zvětšení pestrosti vařených jídel v domácnostech. Taky to bude cestováním lidí, kteří se s pokrmy, kde chilli nechybí, setkali za hranicemi a chtějí to i doma.

Jaké jsou jaho hlavní jedinečné vlastnosti, kromě brutální pálivosti? (Tady upozorňuji, že pro mě osobně může být přespříliš pálivá i ředkvička ze zahrádky…)

Jak jsem zmínil v předchozí odpovědi. Jsou to různé léčivé vlastnosti a účinky, perfektní a jedinečná chuť jak samotného chilli, tak i jídla z něj připraveného. Je potřeba dodat, že je chybné si myslet, že chilli je jen pálivá a pro někoho až nesnesitelně pálivá paprika. Chilli je v podstatě paprika tak jak ji známe.

Má mnoho úrovní pálivosti a o tom budeme referovat v našem seriálu o chilli. Uvedu takový příklad. Chilli Ancho Grande je odrůda z Mexika a je naprosto nepředstavitelné, aby se bez této papriky, chilli, obešla mexická kuchyně. Je to jako představit si českou kuchyni bez knedlíků. Ancho Grande má pálivost velice nízkou, kolem 3.000 SHÚ. Dá se říct, že je to vlastně sladká paprika.

Ty se ale nevěnuješ jen chilli, ale i spoustě koření…

Ano, máš pravdu. Rozšířili jsme sortiment o koření z celého světa a různé mixy z něj. Kvalitu máme tak o 5 úrovní jinde, než jakou má to, co si lidé kupují v obchodech. Vše máme ze zemí původu, absolutně čerstvé a v BIO kvalitě. Oceněním pro nás je, že si k nám pro Nagu Masalu chodí osobně Indové. Říkají, že v jejich Indické restauraci nemají tak kvalitní, jako máme my. To potěší. Navíc si u nás v obchodě mohou zákazníci vše očuchat a ochutnat včetně výrobků z chilli farem z Anglie. K tomu pochopitelně poskytujeme odborné poradenství.

Chystáme i takový náš receptíček a snad mu dáme během podzimu konkrétní formu. Prostě pokud si najdete čas, nebo chcete opravdu kvalitní koření, chilli nebo semena, navštivte nás v obchodě na výš zmiňované adrese v Lucemburské v Praze nebo našem e-shopu Chilliseeds.cz případně 5semen.cz. Obchod máme útulný a budete se v něm cítit jako doma. Ať se všem daří vše podle plánu a jak říkáme v našem obchodě, ať to pálí :o)))

Tobě a tvému časopisu přeji Jindro jen to nejlepší, ať je úspěšný a přináší čtenářům jen a jen zajímavé, ničím nezkreslené, pravdivé informace.

A co vy ? Máte v oko