Presshefe - nicht nur eine Backhilfe

664
blank
Die bekannte Presshefe wird von uns verwendet, um den Teig beim Backen von Brot und anderen Sauerteigprodukten zu lockern. Wenn Hefe im Teig verwendet wird, werden die fermentierbaren Zucker in Kohlendioxid umgewandelt, das typischerweise den Teig "belüftet", was anscheinend sein Volumen erhöht - der Teig steigt auf.

Droždí jsou vlastně lisované kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které jsou lidmi používány už od období neolitu, například k přeměně ovoce na alkoholické nápoje. Nicméně droždí není užitečné pouze svými funkčními vlastnostmi, je to i dobrý zdroj důležitých živin. Je totiž bohaté na vitaminy B1, B2, B3, B5, B6 a B9 a je také obstojným zdrojem minerálů jako jsou zinek, fosfor, draslík a železo.

Drožďová pomazánka s volitelným salátem

Zutaten:

Pomazánka:

  • rostlinný olej
  • Kurkuma
  • mletý koriandr
  • lahůdková paprika
  • kari
  • pepř
  • chilli flakes / pálivá paprika
  • Zwiebeln
  • Knoblauch
  • mrkev
  • houby (shiitake)
  • droždí (zhruba 5 kostek/2 osoby)

Salát:

  • ledový salát / baby špenát / rukola
  • rajčata
  • paprika
  • okurka
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • Salz
  • pepř
  • volitelně lahůdkové droždí nebo oregano
blank

Pomazánka:

Na pánev s olejem přidejte koření dle vlastního výběru (já jsem použila kurkumu, mletý koriandr, papriku, kari, pepř a chilli flakes). Nechte mírně zpěnit a poté přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte česnek a nechejte chvíli společně opékat. Následně přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a nadrobno nakrájené namočené shiitake, nebo houby dle vašeho výběru, a duste pod pokličkou, dokud mrkev a houby nezměknou. Poté přidejte droždí a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Za občasného míchání nechte droždí probublávat ještě 10 – 15 minut, aby se chutě jednotlivých ingrediencí spojily. Volitelně můžete pomazánku zahustit například hraškou, nebo jiným škrobem, nicméně i bez zahuštění po zchladnutí dosti ztuhne.

  • blank

  • blank

Salát:

Do mísy vložte nakrájenou zeleninu, zalijte olivovým olejem, přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř, volitelně například i lahůdkové droždí nebo oregano. Následně můžete podávat společně s pomazánkou a pečivem.

blank