Veganská pomazánka Baba Ganoush

770
blank

V prvním díle o alternativním vaření, kterému se v Roots budu věnovat, vám představím recept na pomazánku z východního Středomoří s názvem Baba Ganoush (Baba Ganuš). Jeho hlavní přísadou je lilek, ale neděste se, chuť je díky přísadám velmi výrazná a příjemná.

Zvolil jsem nejjednodušší formu Baba Ganoush, existuje ale samozřejmě mnoho různých variací. Já používám verzi s tahini, ale je možné si pomazánku dochutit podle toho, co máte sami rádi.

Na fotografii je pomazánka připravena bez slupky z lilku, osobně ale upřednostňuji využít i ji. Zaprvé to tak mám rád a zadruhé mi přijde škoda vyhazovat ji.  Recept, co zde popíšu, je na přípravu bez slupky, abyste věděli, jak se jí zbavit. Každopádně vás nikdo do loupání nenutí a můžete to udělat stejně jako já – se slupkou.

Přísady na Baba Ganoush:

  • 1 střední nebo 3/4 velkého lilku
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 citron
  • 2 lžíce tahini
  • Salz
  • olivový olej (na pečení)

Volitelné:

  • čerstvé lístky koriandru
  • petrželka
  • různé další koření na dochucení

Vorgehensweise

Předehřejte troubu na teplotu kolem 200 °C. Nakrájejte lilek asi na 2cm kolečka a posolte. Aby z něj odkapala přebytečná voda, vložte ho asi na 10 minut do cedníku. Poté ještě vyklepejte zbytek vody.

  • blank

  • blank

Vezměte si plech, položte na něj pečící papír a na ten rozložte plátky lilku, které ještě jednou osolte a zakapejte olivovým olejem. Pečte v troubě nejlépe na prostředním patře trouby, aby se opekl po obou stranách, po dobu cca 10 minut, respektive do té doby, než lilek změkne a bude mít zlatohnědou barvu. Získá tak uzenou chuť. Poté lilek vyndejte a uložte asi na pět minut do lednice.

Díky tomu poté půjde z lilku lépe oloupat slupka. I v případě, že lilek nebudete chtít loupat, nechte jej vychladnout. Nyní ho musíte rozmixovat mixérem společně s vylisovaným česnekem, tahini a solí. Mixujte do doby, kdy má výsledek krémovou konzistenci. Přidejte bylinky a dochuťte podle přání kořením.

Osobně přidávám hromadu chilli, ale chápu, že tato možnost není pro každého. Výslednou pomazánku můžete podávat s pita chlebem, namazat na jiné pečivo nebo použít jako dip.

blank