Nevím, proč se divoká proměnlivost a nestálost přisuzuje pouze aprílovému počasí. Letošní časný podzim se vybarvil jako docela náladový puberťák, pořád ne a ne se rozhodnout jaký vlastně bude. Stačí jednou, dvakrát špatně odhadnout oblečení a odměnou může být bolest hlavy, škrábání v krku a únava. Pokud zafunguje zákon schválnosti, první příznaky nachlazení pocítíte v pátek večer. Jak nejlépe se dát za pár dní dohromady z domácích zásob? V článku najdete pár tipů.

 

Důležité je samozřejmě posílit imunitu. Většina imunitních buněk bydlí ve střevech, začněme tedy jídlem. Samozřejmostí by mělo být vynechání bílého cukru a mouky, mléka a mléčných výrobků, nic nezkazíte, když si na pár dní odpustíte i maso.

Zelenina a ovoce tělu dodají potřebné vitamíny i minerály. Ze spižírny povolejte hned několik běžně dostupných, silných bojovníků za zdraví těla.

Česnek

Na prvním místě je to česnek. Asi není hospodyňka, který by ho neznala a nepoužívala. Jeho charakteristickou vůní a chutí dolaďujeme nejedno jídlo české i mezinárodní kuchyně.

Pro nás je teď ale důležitý fakt, že je to také silné přírodní antibiotikum. Má protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální účinky.

Pokud ho používáte preventivně, nejspíš tento text ani nemusíte číst, česnek posílil vaši imunitu. A jestli jste se nemoci nevyhnuli, pomůže vám při bolestech v krku, usnadní vykašlávání a zrychlí vyléčení.

Má i mnoho dalších účinků zejména při pravidelném užívání – snižuje cholesterol, zlepšuje krevní oběh i trávení, upravuje hladinu cukru v krvi. Chrání před některými druhy rakoviny. Vyžene z těla roupi, škrkavky a další cizopasníky.

Cibule

Dalším pomocníkem, po kterém můžeme snadno v případě potřeby sáhnout, je stará známá cibule. Místo pod maso na guláš ji zkuste dát nakrájenou pod postel, na které marodí nemocný. Uvolňující se silice pomůžou s ničením mikroorganizmů, zlepší dýchání i odkašlávání. Šťávu z cibule, kterou posypete cukrem, užívejte po lžičkách. Pokud je pro vás čerstvá cibule příliš aromatická, nebo ji nesnese váš žaludek, zkuste si uvařit cibulový čaj, doladit ho můžete přidáním majoránky a medu.

Cibule je výborným prostředkem pro posílení střev a žaludku. Dále slouží k úpravě vysokého tlaku a snížení hladiny cholesterolu. Neobstojí před ní ani křečové žíly a hemoroidy a celkově pečuje o žilní systém a srdce. Probíhá výzkum, který zjišťuje vliv účinných látek obsažených v cibuli na prevenci rakoviny.

Křen

Ne všichni ovšem snesou výrazné aroma česneku a cibule. Na scéně se tedy objevuje řízný  sir křen. I on je skvělý v prevenci a při posilování organizmu díky obsahu mnoha vitamínů (C, E, B), minerálních látek (hořčíku, draslíku, železa) a dalších. Má antibiotické a antiseptické účinky. Hodí se k regeneraci organizmu po používání antibiotik.

Křen používejte vždy čerstvý. Každému, kdo ho zkusil, je jasné, že skvěle protáhne nosní dutinu a jeho využití pří rýmě je tak nad slunce jasné. Použijte ho i při dávivém kašli, rozpouští hleny.

Pokud zrovna nekašlete, zkuste křen na podporu činnosti jater či snížení krevního tlaku.

Křen by se však neměl užívat dlouhodobě – při vnějším použití může u citlivějších jedinců vyvolat vznik puchýřů. Podráždit může i trávicí trakt.

Zázvor

Cizinec původem z Asie u nás již zdomácněl natolik, že jsem ho bez obav zahrnula do seznamu. Doma si ho můžete docela jednoduše vypěstovat ze zakoupené hlízy.

Zázvor je protizánětlivý a antibakteriální. Zázvorový čaj dochuťte medem a citronem. Jeho popíjení je jednou z možností, jak předejít chřipce a nachlazení a jak si pomoci při léčbě nemoci. Jeho známým účinkem je úleva při nevolnostech. I těch těhotenských.

Jeho používání zvažte při některých chronických onemocněních, jako jsou diabetes nebo srdeční poruchy. Neměl by být podáván dětem do dvou let.

Včelí med

Tekuté zlato, které nechybí snad v žádné české kuchyni. Je oblíbenou alternativou k cukru a také domácím kosmetickým přípravkem.

Med je určitě i nejznámějším včelím produktem. Nejvíce používaný je med květový – tmavě zlatavou hustou a voňavou tekutinu je nejlepší koupit přímo u včelaře. Možná vám nabídne i různé druhy – akátový, lipový a další podle květů, ze kterých včely převážně sbíraly nektar.

Med obsahuje jednoduché cukry, vitamíny, bílkoviny, aminokyseliny, minerální látky, stopové prvky, flavonoidy, karotenoidy a organické sloučeniny.

Tahle úžasná směs má blahodárný vliv na nervovou soustavu. Jeho silné antibakteriální účinky pomůžou i při léčbě kašle, nachlazení či chřipky. Posílí také vaši imunitu a pomůže při regeneraci při nemoci. Je možné, že u alergiků může med ve vyšších dávkách vyvolat nežádoucí účinky.

Jako nejideálnější použití se nabízí medem si osladit bylinkové čaje, které popíjíte.

V kuchyni je možné najít i několik bylinek, z nichž uvařený čaj pomůže při kašli i rýmě.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Tymián si pro své posilující účinky oblíbili už starověcí Římané, využijete je i dnes pro podporu imunity. Ví se také, že dokáže zmírnit kašel a bolest v krku a vyčistit průdušky od bakterií. Účinný je i při léčbě zánětů žaludku či nadýmání.

Kromě čaje si doma můžete připravit i tymiánový sirup.

Majoránka zahradní (Origanum majorana)

Bez majoránky si neumím představit poctivou bramboračku od babičky. Přidávala ji do ní nejen pro její vůni a chuť, ale i pro příznivé účinky na trávicí soustavu. Dokáže si totiž poradit s průjmem i zácpou, uleví při plynatosti a zklidní žaludek.

Čaj z majoránky, ideálně uvařený s cibulí, podpoří vykašlávání. Na uvolnění rýmy můžete voňavou páru z čaje inhalovat.

Dále můžete majoránku použít při bolestech hlavy, premenstruačních či menstruačních problémech.

Šalvěj lékařská (Salvia Officinalis)

Bylinka, kterou mají lidé velmi často v zahrádkách nebo květináčích, její charakteristické aroma se využívá v kuchyni.

Listy pokryté stříbřitými chloupky přináší užitek i při léčení kašle. Má antibakteriální a desinfekční účinky, ulevuje při kašli, nachlazení, chřipce i angíně. Při bolestech v krku nálev i kloktejte.

Šalvěj je dobře známá také svou schopností snížit vylučování potu, a to i při klimakterických potížích. Má blahodárný vliv na mozek, zlepšuje koncentraci, paměť a podporuje správnou činnost nervů. Známá je i při využití v kosmetice zejména při léčbě akné či zánětech.

Šalvěj by neměly používat těhotné a kojící ženy.

Divizna velkokvětá (Verbascum Thapsitorme)

Vznosná dvouletka rostoucí na sluncem prozářených místech. Jedna z nejznámějších bylin používaných na nachlazení, případně kašel či zánět průdušek a bronchitidu. Vedle toho podporuje činnost jater, čímž napomáhá obranyschopnosti organizmu. Je močopudná a pomáhá regulovat menstruační cyklus.

Čaj z květů divizny má příjemnou chuť, se kterou nemají problém ani děti.

Černý bez (Sambucus Nigra)

Každý určitě zná keře obsypané počátkem jara krémovými nadýchanými květy. Mají charakteristickou výraznou vůni. Pokud je nasbíráte, abyste je přeměnily na lahodnou šťávu nebo limonádu, ponechte si jich několik i na nasušení, v zimě se vám budou hodit.

Při prochladnutí si uvařte bezový čaj – můžete i ve směsi s květy lípy – pomůže tělu zbavit se bakterií a skvěle se vypotíte. Vypořádá se také s problémy s trávením a nadýmáním.

Jitrocel kopinatý (Plantago Lanceolata)

V Čechách se jedná o hojně rostoucí bylinu, vyskytuje se i na dalších světadílech, i když ne všude je původní.

Čaj z jitrocele usnadňuje vykašlávání uvolněním hlenů, tiší kašel, čistí plíce. Má antibakteriální účinky. Hlen odstraňuje i ze žaludku a střev. Pomáhá při problémech s trávením, které doprovází zácpa. Čerstvě podrcené listy léčí rány i puchýře.

Lípa srdčitá (Tilia Cordata)

Nádherný listnatý strom dorůstající do výšky až 30 metrů je ozdobou evropské krajiny a je také českým národním stromem. Naši předci věřili, že se v kmenech lípy schovávají dobří duchové. Pro své kvality je velmi oceňované i její dřevo – používá se pro výrobu hudebních nástrojů, příborů i talířů a také nábytku.

Překrásně voňavé květy jsou oblíbeným zdrojem potravy včel a jedním z důležitých pomocníků pro lidi v dobách chřipek a nachlazení.

Účinnými látkami, které lipové květy obsahují, jsou flavonoidy, glykosidy, třísloviny, saponiny, jod, mangan a kyselina P-kumarová.

Čaj popíjejte ve chvílích, kdy se potřebujete vypotit a zbavit dráždivého kašle, nachlazení nebo chřipky. Má také zklidňující účinky při psychických nebo žaludečních problémech.

Vlašský ořech (Juglans Regia)

Jako by příroda věděla co dělat, ořešáky právě shazují plody a nasbírat si dvanáct kousků tak nebude žádný problém. Slupky z nich (ty tvrdé, hnědé) zalijte půllitrem studené vody, nechte louhovat asi 4 hodiny a poté 30 minut vařte. Oslaďte medem. Zmírnění kašle by se mělo projevit do dvou dnů.

Bolavému krku uleví i Priessnitzův obklad – určitě ho znáte z dětství. Nejprve studená mokrá vrstva (nezapomeňte ji vyždímat), pak teplá a suchá.

Alternativou je tvarohový zábal. Místo látky namočené ve vodě použijte tvaroh zabalený  třeba do kapesníku. Tvarohem je možné zabalit i plosky nohou, pokud potřebujete snížit horečku.

Můžete vyzkoušet i zábaly. Třeba ten z horkých brambor – hlízy uvařte a ještě horké rozmačkejte vidličkou a přiložte zabalené v utěrce na průdušky. Pomůžou uvolnit hleny. Pozor na teplotu, abyste nemocného neopařili.

Při suchém a dráždivém kašli uleví tvarohový zábal. Půlcentimetrovou vrstvu tvarohu nanesenou na plenu či jinou látku přiložte na průdušky, zakryjte ji potravinářskou fólií a dekou.

Já si z dětství ještě pamatuji na inhalaci horké páry z borovice – stačí pár výhonků borovice přidané do vařící se vody, silice uvolňující se z ní jsou účinné pro uvolnění dýchacích cest. A pak ještě koupel nohou či rukou v horké vodě. Po ní je nejlepší se zabalit do deky a pořádně vypotit.

Doma vám to teď určitě úžasně voní. Naordinujte si i klid v posteli a co největší pohodu. Přejeme brzké uzdravení.