Domácí první pomoc – paradentóza

292
dental filling caries abstract with mini construction worker

Zuby dokážou potrápit každého z nás. A nemusí to být jen zubní kazy, dalším vážným onemocněním je paradentóza.


Jejím prvním příznakem jsou většinou nateklé, zarudlé dásně a krev, která se spustí při čištění
zubů. V poslední fázi onemocnění pak už uvolněné zuby vypadávají, protože zánět natolik
postihl jejich závěsný aparát, že již není schopný je udržet.

Nejčastější příčinou je nedostatečná ústní hygiena a nezdravý životní styl. Ke vzniku
paradentózy ve velké míře přispívá kouření, nadměrné pití alkoholu a také některá chronická
onemocnění.

Neléčená paradentóza má negativní vliv na organizmus, např. při vysokém tlaku či cukrovce.
V první řadě bude potřeba dokonale si vybavit koupelnu pro čištění zubů – klasický kartáček,
mezizubní kartáček, jednosvazkový kartáček, zubní nit, škrabku na jazyk, možná i zubní
sprchu. Jednoduše nástroje, které pomohou odstranit z úst plak a bakterie způsobující zánět.
Ten nejprve postihuje dáseň, pokud ale problém neřešíte, může se přesunout hloub, dokonce
až do kosti.

Stěžejní je také pravidelná péče zubního lékaře a ideálně i dentálního hygienisty. Nechte si
vysvětlit zejména správnou techniku čištění zubů.
Dalším krokem je posílení imunity, aby tělo mělo dost energie si s probíhajícím zánětem
poradit. Pestrá a zdravá strava by měla být samozřejmostí.

Podzimní příroda nabízí ohnivě červené plody šípkové růže. Vysoký obsah vitamínu C v nich
nabudí obranyschopnost našeho těla. Pokud jste je stihli nasbírat, stačí je usušit v sušičce nebo
troubě na nízkou teplotu. Lze je samozřejmě také koupit. Lžíci šípků před použitím podrťte,
potom je zalijte vroucí vodou a hotový nápoj můžete dosladit medem.

Na zahradách nebo v parcích se můžeme setkat také s keři rakytníku řešetlákového. Také jeho
plody, případně produkty z nich jako šťáva či tinktura, podporují zdravou imunitu našeho těla.
Echinacea či třapatka pochází původně ze Severní Ameriky, nyní však zdobí i naše zahrádky.
Zvyšuje odolnost proti infekcím i virům, podporuje obranyschopnost. Tiší bolest, pomáhá při
chronických zánětech.

Pražený kořen čekanky používali již naši předci jako kávovou náhražku a možná si ji vaříte i
vy. Popíjení této kávy nekávy má na naše tělo mnoho pozitivních účinků. Je to silné
prebiotikum, mírní zažívací problémy, podporuje imunitu.

Stará známá lichořeřišnice, její účinky snad není ani potřeba představovat; má protizánětlivé
účinky zejména v oblasti močových cest, stimuluje imunitu.

Tinkturu z mladých pupenů ořešáku můžete také používat při problémech se záněty dásní.
O hřebíčku jsem v souvislosti se zuby již psala v některém z předchozích článků. Má
antiseptické a antibakteriální účinky, i on podporuje imunitu. Odvar či tinkturu z hřebíčku
používejte na kloktání, vydezinfikuje ranky.

Stejně jako esenciální oleje obsažené v hřebíčku jsou velmi účinné i ty skořicové. Skořice
patří mezi přírodní antibiotika, působí proti virům, bakteriím i plísním. Neutralizuje zápach
z úst. A i skořice umí posílit imunitu.

Kmín je naprosto běžné koření, které česká kuchyně používá s nadsázkou snad do každého
jídla, je totiž vhodný mimo jiného k regulaci zažívání. Stejně tak zabraňuje kazivosti zubů a
mírní zánět.

Pokud vám nevadí specifická svíravá chuť šalvěje, můžete sáhnout i po ní. Lístek rozžvýkejte
nebo si připravte odvar a proplachujte ústa.
Silný odvar z heřmánku zhojí podrážděné sliznice.


„Neléčená paradentóza má negativní vliv na organizmus“

Foto: istock.com