Domácí lékárnička se pro vás otevírá již potřetí a také dnes nabízí téma šité na míru. K Vánocům i konci roku neodmyslitelně patří setkávání s rodinou, přáteli i kolegy a dobré posezení se nikdy neobejde bez dobrého jídla. Lehko se ale může stát, že po příjemném setkání pocítíme bolesti břicha a plynatost.

Pokud nechcete sáhnout hned po přípravcích z lékárny, pojďme spolu nahlédnout do spíže, určitě tam najdeme něco přírodního, co pomůže.

Kmín kořenný – nepochybuji, že ho máte doma, každá hospodyňka ho drží několikrát týdně v ruce. Považujeme ho za naprosto běžnou součást mnoha jídel. Odvar z kmínu dobře znají maminky, ulevuje totiž při křečích ve střevech, a tak je dost často zachraňuje před další nocí probdělou s plačícím miminkem. V zimních měsících určitě také oceníte, že kmín podporuje imunitu. Dokáže ulevit i při menstruačních bolestech, je močopudný a má blahodárný vliv na hladinu cholesterolu v těle.

Po pečení vánočního cukroví vám určitě zbylo nějaké koření, třeba anýz či hřebíček.

Anýz nejsme zvyklí v kuchyni tolik užívat, ale třeba ho znáte z bylinných směsí, které popíjíte při kašli a nachlazení, případně z těch na podporu tvorby mateřského mléka. Pomáhá také při zánětech močových cest. Silice, které anýz obsahuje, uvolňují křeče hladkého svalstva žaludku.

Pokud jste četli minulý díl lékárničky, víte, že žvýkání hřebíčku ulevuje při bolestech zubů. Hřebíček, jak ho známe z naší kuchyně, je vlastně sušené poupě hřebíčkovce vonného. Má široké spektrum využití – od již zmíněných zubů přes posilování imunity až po bolesti svalů a kloubů. Je to také výborný přírodní repelent. Pro nás je teď ale hlavně důležité vědět, že odvar z hřebíčku uvolňuje křeče v břiše, podporuje trávení a dokonce ničí střevní parazity.

Další bylinkou, kterou doma určitě najdete, je majoránka. My z ní společně s cibulí vaříme skvělý čaj na kašel. Je skvělá ale i na křeče, migrény, stres, podporuje i laktaci. A samozřejmě uvolňuje plyny nashromážděné ve střevech.

Bobkový list neboli vavřín. Řekové a Římané z něj ve starověku vytvářeli věnce pro vítěze. U nás se používá zejména při vaření, použít ho při zavařování okurek či do rajské napadne asi každou z nás. Bobkový list má ale také mnoho léčebných účinků. Vavřín snižuje plynatost a podporuje trávení, dokáže ale také pomoci při bolestech hlavy, ulevit při kašli a podpoříte jím vypocení při chřipce či nachlazení.

Chápu, že třeba nemáte rádi koprovou omáčku, ale kopru se rozhodně nevzdávejte. Není to totiž jen koření s výraznou charakteristickou vůní. Kopr posiluje imunitu, je močopudný a antiseptický. Ženy ho ocení při zvládání těhotenských nevolností a následně pro jeho schopnost podpořit tvorbu mateřského mléka. Podporuje také dobré trávení a pravidelné vyprazdňování.

Bazalka je nejlepší čerstvě utržená, v salátech, na pečivo i do italských pokrmů. Na zimu si výrazně voňavé lístky nasušte pro použití nejen na vaření. Posiluje totiž žaludek i srdce, podporuje při léčbě zánětu ledvin, zmírňuje kašel a působí proti plynatosti. Bazalka také zklidňuje, což se může hodit nejen o vánočních svátcích.

K italským jídlům skvěle ladí i oregano (česky dobromysl, chcete-li). A Italové evidentně vědí, proč ho používají, spolehlivě totiž zatočí s problémy trávicího ústrojí, jako jsou třeba křeče. Je účinný také při kašli a zánětech průdušek. Vyzkoušet ho můžete i ve chvílích, kdy se vám nedaří usnout.

Také heřmánek je bylinkou, kterou naše nervy milují. Jemná chuť heřmánkového čaje pohladí po duši, zklidní bolavé zuby i hlavu, zlepšuje kvalitu vlasů. Má mnoho dalších účinků, mezi ně patří i bolesti žaludku.

Čaj z čerstvého zázvoru je zimní klasikou mnoha restaurací a kaváren. Známý je pro svou schopnost posílit imunitu, případně pomoci při chřipce či nachlazení. Dokáže si poradit i s bolestmi kloubů a svalů. Ženy po něm sáhnou při těhotenských nevolnostech, činnost trávicího ústrojí ale pozitivně podporuje nejen jim.

Také máta peprná má široké spektrum využití. V létě dodá příjemně osvěžující nádech ovocným limonádám, v zimě si z ní uvařte čaj na uklidnění při bolestech hlavy nebo žaludku. Podporuje také trávení a hygienu ústní dutiny. Mátový olej použitý při masáži uvolní namožené svaly.

Tajemství slézu spočívá ve velkém obsahu slizových látek a tříslovin, ty působí blahodárně na sliznice. A je jedno, jestli jsou to sliznice žaludku, či dýchacího ústrojí. Sléz je účinný při kašli, zánětech žaludku i močového měchýře.

Skvělým prostředkem k neutralizaci překyseleného žaludku je dobře vyzrálý banán, takový ten s hnědými tečkami. Zmírní jeho podráždění a pálení žáhy, vláknina v banánu obsažená upraví i trávení a pomůže od průjmu či zácpy.

O zklidnění žaludku se dokážou postarat i obyčejné brambory. Nejjednodušší je uvařit si bramborové pyré, pokud ale máte možnost, udělejte si šťávu ze syrových brambor.