Letní sýrový quiche z konopné mouky

252
blank
Leek, potato and cheese pie on a blue background, top view.

Pokud jste byli na dovolené ve Francii nebo se tam chystáte, velmi pravděpodobně narazíte na slaný koláč, tzv. quiche. Jeho příprava vám nezabere více než pár minut a chutná skvěle teplý i studený. Pokud hledáte rychlovku, kterou potěšíte přátele na pikniku, s tímto koláčem neuděláte chybu.

Budete potřebovat:

Na těsto:
70 g hladké konopné mouky
80 g hladké mouky
75 g másla
½ čajové lžičky soli
25 ml vody

Na náplň:
150 g čedaru
5 vajec
250 g ricotty
2 špetky soli, dle chuti
2 špetky pepře
konopná semínka na posypání

  • blank

  • blank

Křehké těsto
Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte formu na koláč (Ø 26 cm) máslem a odložte stranou.
Do mixovací nádoby vložte mouku, máslo a sůl a zpracujte těsto (můžete i ručně).
Poté přidejte vodu a smíchejte dohromady, dokud se vám vše nespojí.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut odpočívat v lednici.
Poté těsto vyválejte a vytvarujte do formy na koláč.
Koláče dejte péct na 10 minut do trouby (180 °C).

Náplň
Smíchejte nastrouhaný čedar, vejce, sůl a pepř a mixujte dohromady. Hotovou náplň nalijte na
předpečené těsto a navrch rozložte rajčata nakrájená na kolečka. Pečte 30 minut (180 °C).
Před servírováním můžete koláč posypat loupaným konopným semínkem.

Foto: istock.com

blank