V rakouském městě Linec znají toto cukroví pod názvem „linecké oči“ a těstu říkají „křehké“. Klasické linecké těsto připravují v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.

Stručná historie vánočního cukroví

Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území sahá až do dob pohanských. Keltové slavili čas Vánoc jako znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti se mimo jiné pekly sladké obřadní koláče.

I Slované, kteří se smísili s pozůstavšími Kelty, uctívali na Štědrý den sluneční božstvo, a to Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá zlá mytická stvoření neboli běsi.

Lidé se za běsy převlékali, aby je zahnali. Ve skupinách pak obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz, ale i sladkého obřadního pečiva. Dnes toto známe jako koledování a běsy jako tradiční adventní a masopustní maškary.

Podle dochovaných písemností z 16. století lidé obřadní pečivo věšeli na ovocné stromy na  svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se spíše než cukrem sladilo dostupnějším medem a sušeným ovocem. Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.

Zde je recept na linecká kolečka (či jiné tvary) bez živočišných surovin:

200 g kakaového másla
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžíce arašídového másla
3 špetky citrónové kůry

Postup:

Kakaové máslo rozehřejte. (Pokud jej nemáte, můžete použít ztužený rostlinný tuk. A místo arašídového másla můžete použít 1–2 rozšťouchané banány.)

Smíchejte všechny ingredience.

Uhněťte těsto a nechte jej asi hodinu v pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.

Na pomoučněném vále těsto rozválejte. V ideálním případě se těsto nelepí. Pokuste se o tloušťku těsta 2 mm.

Vykrajujte libovolné tvary a stejný počet tvarů s druhým vykrojením.

Pečte v troubě 5 minut na 180 °C.

Ostražitě cukroví hlídejte, ať se nepřipálí. Stačí, když je narůžovělé, a pak jej již vyndejte.

Nechte plechy s cukrovím vychladnout a použijte jiné, nebo cukroví po chvíli z plechu sundejte a klaďte další várku.

Vychladlé cukroví namažte červenou marmeládou.

Výsledek: Cukroví mělo lehce čokoládovou vůni, ale chutnalo jako normální linecké, takže dobrůtka. 🙂