Lisované droždí – nejen pomocník při pečení

666
blank
Nám všem dobře známé lisované droždí je používáno ke kypření těst při pečení chleba a dalších kynutých produktů. Při použití droždí totiž v těstě proběhne přeměna zkvasitelných cukrů na oxid uhličitý, jenž těsto typicky „provzdušní“, čímž zdánlivě zvětší jeho objem – těsto nakyne.

Droždí jsou vlastně lisované kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které jsou lidmi používány už od období neolitu, například k přeměně ovoce na alkoholické nápoje. Nicméně droždí není užitečné pouze svými funkčními vlastnostmi, je to i dobrý zdroj důležitých živin. Je totiž bohaté na vitaminy B1, B2, B3, B5, B6 a B9 a je také obstojným zdrojem minerálů jako jsou zinek, fosfor, draslík a železo.

Drožďová pomazánka s volitelným salátem

Ingredience:

Pomazánka:

  • rostlinný olej
  • kurkuma
  • mletý koriandr
  • lahůdková paprika
  • kari
  • pepř
  • chilli flakes / pálivá paprika
  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • houby (shiitake)
  • droždí (zhruba 5 kostek/2 osoby)

Salát:

  • ledový salát / baby špenát / rukola
  • rajčata
  • paprika
  • okurka
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • volitelně lahůdkové droždí nebo oregano
blank

Pomazánka:

Na pánev s olejem přidejte koření dle vlastního výběru (já jsem použila kurkumu, mletý koriandr, papriku, kari, pepř a chilli flakes). Nechte mírně zpěnit a poté přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte česnek a nechejte chvíli společně opékat. Následně přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a nadrobno nakrájené namočené shiitake, nebo houby dle vašeho výběru, a duste pod pokličkou, dokud mrkev a houby nezměknou. Poté přidejte droždí a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Za občasného míchání nechte droždí probublávat ještě 10 – 15 minut, aby se chutě jednotlivých ingrediencí spojily. Volitelně můžete pomazánku zahustit například hraškou, nebo jiným škrobem, nicméně i bez zahuštění po zchladnutí dosti ztuhne.

  • blank

  • blank

Salát:

Do mísy vložte nakrájenou zeleninu, zalijte olivovým olejem, přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř, volitelně například i lahůdkové droždí nebo oregano. Následně můžete podávat společně s pomazánkou a pečivem.

blank