Scovilleho stupnice pálivosti

Jak jsme již zmínili v minulém článku Úvod do světa pálivých papriček, Scovilleho stupnice pálivosti je od nuly do 16.000.000 SHU. 0 je sladká paprika, 16.000.000 je čistý kapsaicin. Americký chemik W. L. Scoville v roce 1912 vytvořil první základy pro měření jediným možným způsobem na svou dobu. Je to metoda kvantitativního porovnání. Tato metoda spočívá v tom, že se spolu smíchá paprika, cukr a voda. Tento roztok se dále ředí vodou. Na řadu pak přicházejí ochutnávači. Čím více, tím lépe. Tato parta odvážných a pro vědu si klidně poškodit zdraví ochotných lidí pak ochutnávaly různé roztoky směsi. Čím více ředěný původní roztok, tím menší pálivost. Ochutnávalo se až do úplného vymizení pálivosti. A jednoduše se poté spočítalo, kolik čeho se ředilo. A tímto prvním, na dnešní poměry velice laickým a nepřesným měřením, se došlo k výsledku, nějakému číslu. Za nepřesnost této metody mohl především lidský faktor. Dnes máme metody moderní, sofistikované. Chromatografické měření je schopno změřit pálivost přesně na jednotky i u extrémně pálivých odrůd paprik, kde se pálivost pohybuje přes 500.000 SHU.

Nejpálivější papričky na světě

Nejpálivější chilli papričky

Carolina Reaper
Nejpálivější vládce Carolina Reaper (Zdroj: Wikipedia Commons, autor: ChiliMisel)

Dnes je aktuálně nejpálivější papričkou odrůda Carolina Reaper. Obvykle se uvádí 2.200.000 jednotek pálivosti, ale někde jsem četl, že bylo změřeno dokonce téměř 3.000.000 SHU. A to je jediný problém z mého úhlu pohledu na tohoto rekordmana. Není stabilní a je velice náchylná na prostředí, kde se pěstuje. To jsou sice všechny tropické rostliny, ale tak veliké výkyvy, jaké předvádí Carolina Reaper, jí neumožnují pevně se usadit s konkrétní pálivostí na pomyslném trůnu. V Guinessově knize rekordů je zapsaná od roku 2013 hodnota 2.200.000 SHU.

Každopádně ji v roce 2012 vypěstoval chilli nadšenec pan Ed Currie v Jižní Carolině. A sám jsem zvědavý, kam s pálivostí u této paričky dojdeme jejím křížením a stabilizací genetiky. V naší nabídce naleznete jak sušenou v prášku, tak míváme i celé sušené plody. Mr. Vikkis dodává skvělý Carolina Reaper Pickle.

Trinidad Moruga Scorpion
Naga Bhut Jolokia

Semena všech uvedených papriček nabízí obchod chilliseeds.cz v balení 10ks.


Naga Bhut Jolokia Peach

Trinidad Moruga Scorpion

Carolina Reaper

Jedno důležité upozornění na závěr si ale neodpustím. V případě pojídání nebo jen ochutnávání chilli a produktů z něj, obzvlášť u extrémně pálivých odrůd, buďte opatrní a pamatujte, že méně je někdy více. Znejte své limity a možnosti a rozhodně se vyhněte hecování či sázení se o cokoli!

Nezkušeným lidem a chlubičům se to může opravdu vymstít a způsobit nechtěný a především nezapomenutelný zážitek do konce života. Pamatujte, že nejúčinnější kontraindikací po nadměrném požití extra pálivého chilli nebo pokrmu z něj je mléko a mléčné výrobky.