HOBBYGROW – plagron 800x100

Proti chřipce i blbé náladě

Do únorového čísla ROOTS jsem vybrala jeden pokrm proti chřipce, jelikož doba společného vysedávání v nevětraných přetopených prostorách ještě zdaleka není u konce, a jeden dezert, který lze s výhodou připravit ze zavařených či zamražených produktů léta.

Polévka proti chřipce a dezert pro lepší náladu

Batátová polévka plná kurkumy, česneku, zázvoru a volitelně i chilli působí svým složením antibakteriálně a antiviroticky, a zvyšuje tak naši odolnost vůči nachlazení a dalším onemocněním. Sladký dezert má zase schopnost v mozku vyvolat dopaminovou odezvu, čímž si můžeme dopomoci ke zvýšení psychické pohody, která je pro celkovou kvalitu života neméně důležitá.

polevka e1463513043370 1
Batátová polévka s opečenou cizrnou

Ingredience:

  • 2 červené cibule
  • rostlinný olej
  • 5 stroužků česnek
  • 3cm kousek zázvoru
  • práškové kari či kari pastu (dle chuti)
  • chilli vločky (dle chuti)
  • kurkuma (dle chuti)
  • sušený mletý zázvor (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • 3 malé či 2 velké batáty
  • půl citronu
  • zeleninový bujon
  • pár kousků brokolice
  • 3 hrsti červená čočka
  • 4 lžíce kokosové mléko
  • konzerva cizrny
  • trocha rukoly (k ozdobení na talíři)

Postup:

Do hrnce nalijte rostlinný olej dle vlastní preference a k němu přidejte kari, kurkumu, pepř, chilli (podle osobních preferencí – nemusí být vůbec) a sušený mletý zázvor. Nechte napěnit a posléze přidejte nahrubo nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte nahrubo nakrájený česnek a nechte je společně chvíli podusit pod pokličkou na mírném „plamenu“. Poté přidejte zázvor – jestliže chcete mít polévku po zázvoru štiplavou, zázvor do směsi nastrouháme, nicméně jestliže si na štiplavost nepotrpíte, přidejte zázvor vcelku a před rozmixováním směsi ho vyndejte. Okamžitě po zázvoru dodáme zbytek základu na polévku – nahrubo nakrájené batáty, brokolici a červenou čočku a bujon. Posléze vše zalijeme vařící vodou tak, aby celá směs plavala, ale aby mezi jednotlivými kusy zeleniny nebyl moc velký prostor – tímto způsobem dosáhneme po rozmixování opravdu krémové konzistence). Takto směs zanechte pod pokličkou ze začátku na prudším „plamenu“ a jakmile začne voda znovu vařit, snižte přívod tepla na minimum – směs by měla jen pomalu probublávat. Mezitím, co se zelenina vaří, si v klidu připravte opečenou cizrnu. Obsah konzervy sceďte a propláchněte vodou. Na pánev nachystejte olej a koření – kurkuma, sůl, pepř – a nechte opět napěnit. Poté přidejte cizrnu a opékejte na silnějším „plamenu“ až cizrna na povrchu zezlátne.

Asi po hodině vaření je polévka zralá k mixování. Odstavte tedy z plamene a s výhodou použijte tyčový mixér (či jakýkoli jiný) k dosažení kýžené krémovité konzistence. Poté opět postavte na mírný plamen a přidejte kokosové mléko. Takto nechte polévku ještě zhruba deset minut mírně probublat, kvůli lepšímu propojení chutí a posléze s chutí podávejte. Polévku podávejte s opékanou cizrnou a volitelně můžete na talíři dozdobit pár listy rukoly ochucenými pepřem.

1
24. 3. Naklíčená semínka
2 1
30. 3. Malé sazeničky v Jiffy tabletách
3
24. 3. Spodní listy měří asi 10 centimetrů
4
17. 5. V květináči začíná být dvěma rostlinám těsno
5
18. 6. První květy byly uměle opyleny
6
23. 6. Pár dní po opylení se objevují první malinké zelené papričky
7
22. 7. Zelená barva papriček se mění na ohnivě rudou
8
11. 8. Sklizené papričky vypadají nádherně

Pozn.: Nafialovělá barva fotografií je způsobena LED osvětlením

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 2

Další články:

Nepřehlédněte:

Časopis Roots se stává mediálním partnerem prvního ročníku Festivalu konopí Growfest, události slavící Světový den konopí v roce 2024.