Proti chřipce i blbé náladě

733
blank

Do únorového čísla ROOTS jsem vybrala jeden pokrm proti chřipce, jelikož doba společného vysedávání v nevětraných přetopených prostorách ještě zdaleka není u konce, a jeden dezert, který lze s výhodou připravit ze zavařených či zamražených produktů léta.

Polévka proti chřipce a dezert pro lepší náladu

Batátová polévka plná kurkumy, česneku, zázvoru a volitelně i chilli působí svým složením antibakteriálně a antiviroticky, a zvyšuje tak naši odolnost vůči nachlazení a dalším onemocněním. Sladký dezert má zase schopnost v mozku vyvolat dopaminovou odezvu, čímž si můžeme dopomoci ke zvýšení psychické pohody, která je pro celkovou kvalitu života neméně důležitá.

blank
Batátová polévka s opečenou cizrnou

Ingredience:

  • 2 červené cibule
  • rostlinný olej
  • 5 stroužků česnek
  • 3cm kousek zázvoru
  • práškové kari či kari pastu (dle chuti)
  • chilli vločky (dle chuti)
  • kurkuma (dle chuti)
  • sušený mletý zázvor (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • 3 malé či 2 velké batáty
  • půl citronu
  • zeleninový bujon
  • pár kousků brokolice
  • 3 hrsti červená čočka
  • 4 lžíce kokosové mléko
  • konzerva cizrny
  • trocha rukoly (k ozdobení na talíři)

Postup:

  • blank

  • blank

Do hrnce nalijte rostlinný olej dle vlastní preference a k němu přidejte kari, kurkumu, pepř, chilli (podle osobních preferencí – nemusí být vůbec) a sušený mletý zázvor. Nechte napěnit a posléze přidejte nahrubo nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte nahrubo nakrájený česnek a nechte je společně chvíli podusit pod pokličkou na mírném „plamenu“. Poté přidejte zázvor – jestliže chcete mít polévku po zázvoru štiplavou, zázvor do směsi nastrouháme, nicméně jestliže si na štiplavost nepotrpíte, přidejte zázvor vcelku a před rozmixováním směsi ho vyndejte. Okamžitě po zázvoru dodáme zbytek základu na polévku – nahrubo nakrájené batáty, brokolici a červenou čočku a bujon. Posléze vše zalijeme vařící vodou tak, aby celá směs plavala, ale aby mezi jednotlivými kusy zeleniny nebyl moc velký prostor – tímto způsobem dosáhneme po rozmixování opravdu krémové konzistence). Takto směs zanechte pod pokličkou ze začátku na prudším „plamenu“ a jakmile začne voda znovu vařit, snižte přívod tepla na minimum – směs by měla jen pomalu probublávat. Mezitím, co se zelenina vaří, si v klidu připravte opečenou cizrnu. Obsah konzervy sceďte a propláchněte vodou. Na pánev nachystejte olej a koření – kurkuma, sůl, pepř – a nechte opět napěnit. Poté přidejte cizrnu a opékejte na silnějším „plamenu“ až cizrna na povrchu zezlátne.

Asi po hodině vaření je polévka zralá k mixování. Odstavte tedy z plamene a s výhodou použijte tyčový mixér (či jakýkoli jiný) k dosažení kýžené krémovité konzistence. Poté opět postavte na mírný plamen a přidejte kokosové mléko. Takto nechte polévku ještě zhruba deset minut mírně probublat, kvůli lepšímu propojení chutí a posléze s chutí podávejte. Polévku podávejte s opékanou cizrnou a volitelně můžete na talíři dozdobit pár listy rukoly ochucenými pepřem.

blank
24. 3. Naklíčená semínka
blank
30. 3. Malé sazeničky v Jiffy tabletách
blank
24. 3. Spodní listy měří asi 10 centimetrů
blank
17. 5. V květináči začíná být dvěma rostlinám těsno
blank
18. 6. První květy byly uměle opyleny
blank
23. 6. Pár dní po opylení se objevují první malinké zelené papričky
blank
22. 7. Zelená barva papriček se mění na ohnivě rudou
blank
11. 8. Sklizené papričky vypadají nádherně

Pozn.: Nafialovělá barva fotografií je způsobena LED osvětlením

blank