Celoročně zelená bylinka? Ptačinec žabinec (Stellaria media)

1494
blank
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud by vás po vánočních svátcích trápilo špatné svědomí z nadměrného hodování a přepadla vás chuť na něco lehčího, co takhle zkusit čerstvý ptačí salát?

Ptačinec žabinec

Nemějte obavy, není třeba se vydat na lov holubů či vrabců. Mám na mysli bylinu, též přezdívanou například: hadí pusa, hadí tlama, kozí střevo, kuří mor, lebenec, a jelikož i naši předkové oplývali velkou fantazií, najdeme v historii pro tuto bylinu i hanlivé pojmenování, pochcaný Honza. Z čeho vznikl tento n
ázev, jsem z bezpečnostních důvodů nezjišťovala. Tato plevelná bylina je velmi odolná, je jí přáno téměř všude, všichni ji známe, a přece o ní většina z nás, neví všechno. Její odolnost nám zajišťuje možnost opravdu čerstvého salátu z právě natrhaných bylin a to i v tomto zimním období.

Ptačinec žabinec už názvem napovídá, že si libuje v dobrých humózních půdách, oblibu má i v okopaných zeminách, ale najdeme ho ve vinohradech, v zeleninových zahrádkách, záhonech a na mnoha dalších, dobře živinných půdách. Překonává sám sebe a roste přímo před očima. Vytváří hustý porost, spíše polehlý až mírně vystouplý a s rozvětvenými lodyhami vytváří velmi rychle koberec, kterého se budete těžko zbavovat. Působí dojmem vytrvalého plevele, ale jde o rostlinu jednoletou nebo dvouletou. To závisí na období, ve kterém semena vyklíčí. Lodyhy má od pěti do třiceti centimetrů dlouhé.

Ptačince je několik druhů, ale podle lodyhy, která je na jedné straně pokryta po celé délce chlupy, jej dozajista poznáte. Lodyhy jsou chráněny drobnými, svěže zelenými lístky, menšími než jeden centimetr, na spodní části lodyh jsou řapíkaté, ostatní jsou přisedlé. Ptačinec je jedna z mála bylin, která by v délce květenství hledala konkurenci opravdu těžko. Porosty kvetou skoro celý rok, jelikož rostlina vyprodukuje tisíce semen a za vhodných podmínek tato semena stále klíčí. Zpravidla ale vykvétá od března do května. Květy jsou bílé barvy, drobné, mnohočetné.

U nás je bylina považována převážně za obtížný plevel. Při vytvoření vzrůstajícího a souvislého porostu je schopna klíčivost podržet i několik let a tak může být škodící i pro víceleté rostliny.

  • blank

  • blank

 

V posledních letech nás potkaly teplé zimy, a pokud teplota neklesala pod dva stupně nad nulou, dovolovala ptačinci kvést i od prosince do února. V případě pěstování ve skleníku či zakrytém pařeništi jste čerstvou zdravou zelení zásobeni na celý rok.

A tak nám celoročně poskytuje mnoho možností ke sběru. Na ptačí salát (nebo jen jako přísada do jiného salátu) v zimních měsících, nám dobře poslouží křehká nať sbíraná před rozkvětem. Tutéž nať skvěle využijeme, podobně jako řeřichu, třeba do pomazánek či jen jako okořenění namazaného krajíce chleba. Nasekanou nať můžete dle chuti přidat k mnoha pochoutkám. Kvetoucí nať, se sběrem od konce dubna, je vhodná k lisování šťávy a to bez dalších nutných úprav (účinnější než nálev). Běžné dávkování této šťávy se udává na jednu kávovou lžičku čtyřikrát denně před jídlem.
Nečekané schopnosti této byliny plynou z mnohostranného využití, z vysokého obsahu vitaminu C a E, tříslovin, hořčin a saponinů. Dále z obsahu karotinu a minerálních solí obsahujících draslík a hořčík. Šťáva z rostliny má močopudné účinky, upravuje metabolizmus organismu, využívá se při léčbě plicní tuberkulózy, ekzémů (zmírnění stavů i při atopickém ekzému) i při revmatických bolestech. Čerstvá šťáva s medem se používá na plicní potíže a jako podpůrná léčba tuberkulózy.

Tato směs se užívá osmkrát denně po jedné kávové lžičce. Je tu i možnost čerstvou nať namočit do litru studené vody a na jednu minutu vše přivést k varu. Po deseti minutách se k scezenému odvaru přidá tři deci až půl litru bílého vína. V této formě se užívá dvakrát denně po dvou deci mezi jídly. Nadrcenou nať můžete použít k přípravě obkladů proti revmatickým bolestem. Obklady přikládejte na bolestivá místa a ponechte v klidu alespoň po dobu třiceti minut.

Ekzémy i lupénka se potírá šťávou z drcených lodyh stejně jako třeba červené skvrny v obličeji. Nechte na místech působit jednu až dvě hodiny (podle reakce), poté místo opláchněte vlažnou vodou. Než se rozhodnete léčebnou kúru zopakovat, dejte si mezi aplikací týdenní pauzu.

Aby toho nebylo málo, odhalím vám i další možné využití této nenápadné byliny. Máte doma andulky nebo jiné ptactvo? Pokud ano, tak i pro ně je ptačinec výborným zeleným krmením po celý rok. U mláďat je vhodnější nasekat do směsí, avšak dospělí jedinci si určitě rádi pochutnají na celé rostlince. Věřím, že tohoto tajného siláka již více oceníte jak vy, tak i vaši ptačí kamarádi, počínaje slepicemi až po pestrobarevné andulky. Takže vám přátelé popřeji už jen zdraví a zelený nový rok.

blank