Ragú z rýže, červené čočky a mořských řas

0
358

Už jste někdy vařili z mořských řas? Vůbec se toho nebojte a zařaďte řasy do svého jídelníčku. Přináší to jen samá pozitiva.

Mořské řasy pro zdraví a dlouhověkost

Mořské řasy patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Obsahují až 15x více minerálních látek než zelenina a vysoký podíl bílkovin (mořský salát 20 g na 100 g), vlákniny (24 g), jódu, chlorofylu a železa. V menší míře nás také zásobí hořčíkem, draslíkem, chromem, fosforem, manganem a vitamíny skupiny B, včetně B12. Dále jsou zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Vliv na zdraví:

  • Podporují funkci štítné žlázy.
  • Uplatňují se v prevenci onemocnění srdce a cév.
  • Snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi (LDL = lipoprotein s nízkou hustotou).
  • Stabilizují hladinu glukózy v krvi a snižují riziko onemocnění cukrovkou.
  • Pomáhají při hubnutí: optimalizují hladinu leptinu, hormonu regulujícího krmení; a díky vysokému podílu vlákniny vyvolávají pocit plnosti a sytosti.
  • Ke štíhlosti dopomáhá také sulfátový polysacharid fukoidan, který zvyšuje odbourávání tuků a brání jejich novotvorbě.
  • Zlepšují trávení a vylučování škodlivých látek z těla.
  • Působí preventivně proti nádorovým onemocněním a podporují imunitu.

Příprava

V obchodech jsou k sehnání většinou sušené řasy. Po namočení, podobně jako luštěniny, vstřebají spoustu vody a znásobí svůj objem. Řasy jsou ve vodě trochu cítit mořem a rybinou. Pach zeslabíte, když řasy několikrát propláchnete. Po uvaření jej ale už vůbec neucítíte. Mořský salát, použitý v tomto receptu, chutná opravdu skoro jako salát normální.

Recept:

250 g červené čočky
250 g bílé rýže
3 rajčata nebo skleničku sušených rajčat v oleji
40 g mořských řas (například mořský salát, dulse nebo kelp)
olej
koření: mletá pískavice, kurkuma, sladká paprika, kmín, pepř, směs kari koření
2 cibule
5 stroužků česneku
kousek zázvoru
4 rawit chilli papričky nebo jiné libovolné
světlá sójová omáčka bez cukru a bez glutamátu

Postup:

Namočte si přes noc (klidně dohromady v míse) rýži a čočku. Několikrát propláchněte. To samé udělejte i s řasami – zalijte je vodou a několikrát propláchněte.

Vařič zahřejte na střední plamen, vezměte velký hrnec a dejte do něj 4–5 lžic libovolného oleje nebo použijte olej z naložených sušených rajčat, jestli máte.

Přidejte koření: lžičku pískavice, lžičku kurkumy, lžičku papriky, lžičku kmínu, větší špetku mletého pepře a 1–2 polévkové lžíce kari směsi. Nechte zlehka opékat a občas zamíchejte.

Po 3–4 minutách, kdy koření změní barvu a začne vonět, přidejte nadrobno nakrájené cibule, česnek, zázvor a chilli papričky. Smažte 5–10 minut, až cibule zesklovatí.

Přidejte nakrájená sušená nebo čerstvá rajčata a scezené řasy. V rychlovarné konvici si mezitím dejte uvařit 4–5 litrů vody. Přidejte do hrnce i čočku a rýži a zalijte vroucí vodou. Přidejte sůl.

Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Poté vypněte vařič a nechte jídlo pod pokličkou dojít, aby rýže ještě nabobtnala.

Podle potřeby na talíři dochuťte sójovou omáčkou.

Bon appétit 🙂