Rychlý guláš z červené čočky

272

Červená čočka je odrůda čočky jedlé. Pochází pravděpodobně z oblasti Přední Asie a Indie, odkud se rozšířila dále do světa. Dnes jsou největšími světovými producenty čočky: 1. Kanada, 2. Indie, 3. USA, 4. Turecko, 5. Nepál a 6. Austrálie. V Kanadě si svoji čočku též konzumují. Země javorového listu je první v celosvětovém žebříčku zkonzumované čočky, druhá je Indie, 3. Turecko, 4. Nepál, 5. Austrálie.

Červená čočka je drobnější než naše známá zelená čočka. Snadno se rozvaří, rozpadne a vytváří kašovitou strukturu. Skvěle se tedy hodí jako zahušťovadlo do polévek, samostatně jako kaše nebo se z ní dá vyrobit pomazánka.

Pokud si zapomenete dát nabobtnat čočku přes noc, nevadí. Červenou čočku není nutné dlouho máčet. Postačí 2 hodiny nebo i 15 minut před vařením.

Výživová hodnota

Pokud hledáte kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, červená čočka je na jejich přísun ideální. Obsahuje totiž 18 g proteinu na 100 g množství. Čočka oplývá též velkým množstvím železa, 100 g dodá tělu 37 % doporučené denní dávky. Další zastoupené živiny jsou: selen, hořčík, zinek, draslík, mangan, fosfor, vápník, vláknina, vitamíny skupiny B a zejména vitamín B6, tzv. pyridoxin. Ten prokazatelně zlepšuje náladu, odstraňuje deprese, má pozitivní vliv na mozek a kvalitu kůže.

Červená čočka je také jedna z mála luštěnin, která nezpůsobuje nadýmání. (Nadýmavý efekt ostatních luštěnin se odstraňuje minimálně osmihodinovým namáčením. Ideálně 24hodinovým a více.) Z toho důvodu je červená čočka také vhodná pro děti od ukončeného osmého měsíce věku a pro těhotné ženy.

Má nízký glykemický index, dokáže regulovat hladinu krevního cukru a zpomalovat vyprazdňování žaludku. Díky tomu se cítíte déle sytí a nemáte tendence uspokojovat rozhárané chutě.

Čočku můžete použít jako součást salátu, jako zavářku do polévky, jako kaši nebo z ní uvařit takovýto ragúláš (něco mezi ragú a gulášem).

Ingredience:

500 g červené čočky
1 krabička rajského pyré nebo rajského protlaku
3 cibule
5 stroužků česneku
kus zázvoru
libovolné množství chilli papriček
olej, sójová omáčka bez cukru a bez glutamátu
hrst lněných semínek
sušený kadeřávek – pokud nemáte, použijte hrst petrželové natě
kari pasta

Postup:

Čočku několikrát propláchněte a nechte ji přes noc namočit. Druhý den ji ještě jednou propláchněte. Přes noc nechte nabobtnat i lněné semínko v samostatné misce, protože se špatně proplachuje – je dobré při tom použít sítko.

Ve velkém hrnci dejte na oleji smažit nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky. Až začne česnek vonět, přilijte rajský protlak, míchejte.

Předem si rozmíchejte kari pastu. Vezměte hrnek a dejte do něj vrchovatou polévkovou lžíci pasty. Pomalu zalévejte teplou vodou a pastu rozmíchávejte. Až budete mít pastu ve vodě pěkně rozpuštěnou, nalijte ji do hrnce. Míchejte, duste / smažte.

Po chvíli přidejte čočku, může být i s trochou vody, a lněné semínko. Přidejte sušený kadeřávek nebo cokoliv jiného, co se hodí: na kousky nakrájenou brokolici, mraženou brokolici, fazolové lusky, petrželovou nať nebo třeba celerovou nať. Přidejte i sůl.

Pokud máte jídlo moc husté, přidejte vařící vodu. Pokud moc řídké, přilijte ve vlažné vodě rozmíchanou mouku (například 2 lžíce).

Vařte 10–15 minut, vypněte vařič. Přidejte asi 3 lžíce sójové omáčky pro skvělou chuť jako třešničku na dortu. Omáčka by měla mít co nejvyšší procento sójových bobů, neměla by obsahovat cukr ani glutamát. Takováto sójová omáčka mívá označení „světlá“.

Dobrou chuť. 🙂