Slovanský jaterní čistič – polévka boršč

206

První zmínka o boršči pochází z ruské sbírky morálních a domácích rad a ponaučení Domostroj ze 16. století. Píše se v ní, že je vhodno boršče uvařit mnoho a, pro lásku boží, rozdělit se s chudými. Boršč pak zdomácněl v celé východní Evropě a expandoval i k západním Slovanům – na Slovensko, do Čech, a v Polsku je dokonce součástí štědrovečerní večeře.

V minulosti tvořila důležitou ingredienci boršče miříkovitá statná bylina bolševník obecný, zvaný česky též bršť, polsky baršč a rusky borščevik. Později byl však bolševník pro jeho nevyzpytatelné vedlejší účinky z receptu vypuštěn. Bolševník obsahuje fototoxické furanokumariny, které při kontaktu s kůží a za působení UV světla způsobují poleptání a zpuchýřnatění pokožky. Při konzumaci zas může působit silně projímavě.

Boršč je lidový pokrm a jeho recept se liší kraj od kraje, rodina od rodiny. Většinou však obsahuje červenou řepu, zelí a maso. Zelí může být červené či bílé, kysané či čerstvé. Řepa by neměla být z nálevu, protože pak by polévka získala nežádoucí fenyklovou chuť.

Řepa působí na naše vnitřnosti jako pohlazení. Podporuje činnost jater, žaludku a žlučníku, brání kornatění tepen, rozšiřuje ty věnčité a zpevňuje stěnu vlásečnic. Při ateroskleróze i bez ní se doporučuje pít šťávu ze syrové řepy, která opravuje buňky, zbavuje střeva jedů a odstraňuje zácpu. Dodává též pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Jedovaté látky neutralizuje a vylučuje též z naší hlavy. Zlepšení se projevuje jako optimismus.

Můj recept na čistě rostlinný boršč:

8 brambor
2 řepy
3 mrkve
kysané zelí
palice česneku, 3 cibule
hladká mouka
koření: bobkový list mletý, nové koření mleté, pepř černý mletý, hřebíček mletý, petrželová nať, kmín
kokosová smetana, olej, sůl

Postup:

Ve velkém hrnci začněte na mírném plameni smažit v oleji koření (hřebíčku dejte jen špetičku, od ostatního velkou špetku). Až začne vonět, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Chvíli smažte, můžete podlít vodou, a přidejte omyté a nakrájené brambory a mrkev.

Mezitím nastrouhejte řepu a mrkev. (Pokud chcete, aby řepa neobarvila brambory a zelí, předvařte ji zvlášť a do polévky ji přidejte až ke konci vaření.)

Do hrnce vložte už i řepu, mrkev, kysané zelí a sůl. Chvíli duste / smažte, poté zalijte vroucí vodou. Pokud chcete polévku hustší, rozmíchejte si v hrnku s vlažnou vodou lžíci mouky a přidejte do polévky.

Vše vařte do změknutí brambor.

Servírovat můžete se smetanou a čerstvou petrželovou natí.