prvním čísle časopisu Roots začneme zostra. Doslova. Ostré a pálivé plody chilli jsou čím dál oblíbenější i mezi Čechy a tak jsme bez váhání využili příležitosti a zahájili spolupráci na seriálu o těchto ďábelských papričkách s jedním z nejpovolanějších, Michalem Jakešem z chilliseeds.cz. Doufáme, že nás se slzami v očích po pozření některé z odrůd, které vám představíme, nebudete proklínat.

Začíná ostrý seriál

V našem prvním článku se budeme věnovat chilli obecně. I úplným začátečníkům vysvětlíme základní pojmy a představíme tuto rostlinu jako takovou. Konkrétním druhům a různým tipům se budeme věnovat v dalších dílech našeho seriálu.

Obecně o Chilli

Chilli papričky jsou plody většinou exotických druhů křovitých paprik, které rostou v tropických a subtropických oblastech naší planety např. v Indii, Číně, Vietnamu, Africe, Mexiku a Jižní Americe. Dnes se však jejich pěstování rozmohlo po celé zeměkouli. V pěstování a ochutnávání chilli a pokrmů z nich se pořádají různé festivaly a soutěže. Chilli také velice rychle zdomácnělo v českých kuchyních. Dnes si můžete doma připravit opravdu autentické jídlo indické, mexické nebo kterékoli jiné exotické kuchyně. Suroviny k tomu potřebné jsou již k dostání i u nás. Nemluvě o tom, že si téměř kterýkoli druh chilli papriček můžete i sami vypěstovat na své zahrádce nebo balkoně, případně jako pokojovou rostlinu.

Historie Chilli

První dochované údaje o chilli jsou ze 7. tisíciletí před naším letopočtem. Po objevení Ameriky se rychle díky námořníkům mnohé odrůdy rozšířily po celém světě. Ohromně oblíbené jsou v Indii, kde dodnes představují neodmyslitelnou součást jejich tradiční kuchyně. Do Evropy se dostalo chilli z této oblasti přes Osmanskou říši.

Zdraví a Chilli

Základní látkou, kterou chilli obsahuje, je capsaicin. Tato látka způsobuje první vjemy po požití a to je pocit tepla a pálení. Provedené výzkumy dokazují, že capsaicin napomáhá lipolýze (spalování tuků). Pomocí capsaicinu dojde po spálení tuku k uvolnění energie, která do mozku vyšle signál, že tělo je syté a nepotřebuje přijímat další potravu. Capsaicin (chilli papričky) je velmi vhodné používat u pomalého a slabého trávení, při těžkém žaludku, plynatosti, křečích, zápalech žaludeční sliznice, zlepšuje peristaltiku (vyprazdňování). Dále působí jako přírodní antibiotikum, snižuje hladinu cukru v krvi, působí antioxidačně a protirakovinně.

Papričky obsahují velké množství minerálů, vitamínů C, B1, B2, E, A, betakarotenů a flavonoidů. Chilli lze nazvat také přírodním afrodiziakem.

Pálivost chilli a produktů z něho vyrobených

Chilli papričky se dělí hlavně podle pálivosti. Zde se používá označení SHU, což znamená Scoville heat units (Scovilleho jednotky pálivosti). Tento chemik podle vlastních testů sestavil tuto stupnici v roce 1912. Stupnice je v rozmezí od 100 do 16.000.000 SHU. Ta nejvyšší hodnota patří čistému capsaicinu. V současné době má nejpálivější paprička na světě, Moruga Scorpion Red (Trinidad Moruga Scorpion), něco málo přes 2.000.000 SHU. V naší tabulce pálivosti uvádíme jako pálivější odrůdu Carolina Reaper, ta je však zatím značně nestabilní a její pálivost je hodně ovlivněna pěstebními podmínkami.

Stupnice se dá popsat následovně. 100 – 5000 SHU jsou v podstatě sladké papričky s mírnou pálivostí. 10.000 – 50.000 SHU je už pálivost střední, ale pořád snesitelná. 100.000 – 300.000 je už pálivost vysoká. Při konzumaci je potřeba být milovníkem ostrých jídel a mít nějaké zkušenosti. Vše nad 500.000 SHU je už extrémně pálivé. Posouzení je pochopitelně velmi individuální, co člověk, to názor. Především každý z nás má hranice snesitelnosti jinde.

Tabulka pálivosti

Nejenom největší výběr chilli Vás čeká na eshopu CHILLISEEDS.CZ případně v kamenném obchodu na adrese Lucemburská 44, Praha 3. Otevřeno Po – Pá 10.00 – 18.00, So 11.00 – 15.00