Kokosové mléko, použité v tomto receptu, je samo o sobě dost tučné, proto jsem zkusila uvařit tuto čínu bez oleje. Použila jsem i netradiční miso pastu a mořskou řasu kombu – latinsky Laminaria japonica. Povedlo se, bylo to chutné a zde je návod. 🙂

Co je miso pasta?

Miso je dochucovadlo ze sóji, používané v japonské kuchyni. Sójové boby se uvaří, posolí a naočkují kulturou houby kódži neboli kropidlovcem rýžovým. Směs se pak nechá několik měsíců až let kvasit.

Recept na miso se do Japonska dostal z Číny na sklonku období Džómon (10 000 př. n. l. – 300 př. n. l.). Ve středověku se pasta stala díky své výživové hodnotě oblíbeným jídlem samurajů. Výraz miso znamená doslova pramen chuti.

Miso je nízkokalorické, dobře stravitelné a výživné – obsahuje aminokyseliny a vitamín B12.

Recept:

  • 500 g bílé rýže
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • libovolné chilli papričky
  • kousek zázvoru
  • 350 g mražené směsi zeleniny na čínu
  • 200 g mražených žampionů
  • 1–2 balení tofu natural
  • plechovka kokosového mléka
  • bramborový škrob
  • pasta miso
  • 20 g mořských řas Laminaria japonica
  • koření: sladká paprika, muškátový květ, řecké seno mleté, kmín mletý, pepř mletý, bobkový list mletý, skořice, kurkuma

Postup:

Omáčka

Připravte si řasy: zalijte je teplou vodou a nechte asi půl hodiny nasát. Potom je ještě několikrát propláchněte.

Nakrájejte si na drobno cibule, česnek, zázvor a chilli papričky.

Připravte si velký hrnec a vařič nastavte na mírný plamen.

Řádně protřepejte plechovku kokosového mléka a polovinu obsahu vlijte do hrnce. Do mléka přidejte koření: lžíci sladké papriky, lžíci kurkumy, lžičku muškátového květu, lžičku kmínu, lžičku řeckého sena, půl lžičky mletého bobkového listu, dvě špetky pepře, špetku skořice. Koření v mléce smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte.

Ke koření přidejte ¾ množství cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček, které jste si nakrájeli, a smažte asi 7 minut.

Přidejte 3 litry vroucí vody, směs na čínu a žampióny. Vše vařte asi 10 minut.

Do hrnku dejte 1,5 lžíce bramborového škrobu, rozmíchejte jej v teplé vodě a vlijte do  hrnce. Stále vařte.

Přidejte na kostky nakrájené tofu, vyždímané mořské řasy a trošku soli. Vařte ještě asi 7 minut a pak sporák vypněte.

V hrnku s teplou vodou si rozmíchejte lžíci miso pasty a vlijte ji do již nevařící se omáčky. Přiklopte hrnec pokličkou a mezi tím, co necháte omáčku odstát, si připravte rýži.

Rýže

Rýži si klidně den předem namočte a několikrát ji propláchněte.

Do hrnce dejte 3 díly vroucí vody na 1 díl rýže a přivádějte k varu.

Do rýže přidejte zbytek kokosového mléka a zbytek nakrájené cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček. Posolte.

Vařte asi 8 minut. Poté sundejte z vařiče, přiklopte pokličkou a nechte ještě asi 15 minut odstát.

Na talíři smíchejte rýži s omáčkou. Dle chuti pokapejte světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

Wèidào hào – aneb dobrou chuť čínsky.