Lečo je husté zeleninové ragú nebo guláš, jídlo typické pro maďarskou kuchyni. Základními ingrediencemi leča jsou žluté špičaté papriky, rajčata, cibule a pálivá paprika jako koření.

V Maďarsku je lečo velmi populární, o čemž svědčí i množství festivalů pořádaných na jeho počest. Kromě Maďarska je lečo oblíbené i v Rakousku, v Polsku, v Chorvatsku, v Izraeli, v Čechách a na Slovensku.

Existuje mnoho variant a krajových odlišností, jak lečo připravit – od přidání klobásy, slaniny či vejce po brambory, kapustu, rýži nebo těstoviny podobné špeclím.

V Německu například používají lečo jako omáčku, kterou si polévají klasický smažený schnitzel. V Polsku mají lečo rádi pálivé, připravené s cuketami a česnekem.

V tomto receptu jsou vypuštěny všechny živočišné ingredience, ale na chuti jídlo neztrácí. Naopak je obohaceno o koření a aromatické přísady, které jsou zároveň chutné i výživné.

Recept na 6 porcí veganské lečo omáčky s hrachem a rýží:

  • 3 rajčata
  • 5 paprik na lečo
  • 4 papriky kozí rohy
  • koření: majoránka, sladká paprika, kmín, estragon, saturejka, pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • kus zázvoru o velikosti pecky z avokáda
  • paprička habanero
  • 150 gramů bílé rýže
  • 150 gramů žlutého půleného hrachu
  • celozrnná mouka
  • olej

Postup:

V hrnci nebo ve velké pánvi dejte na oleji (na mírném plameni) smažit koření: lžičku majoránky, lžičku sladké papriky, lžičku kmínu, lžičku estragonu a půl lžičky saturejky.

Až koření začne vonět a změní barvu, přihoďte pokrájenou zeleninu: cibule, česnek, papriky, zázvor a habanero.

Vše asi 10 minut už na vyšší plamen duste nebo smažte a poté přidejte i rajčata a smažte/duste ještě asi 5 minut.

V rychlovarné konvici si uvařte asi 2,5 litru horké vody a směs jimi zalijte, přidejte sůl.

Vyrobte si zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 3 lžíce celozrnné mouky a vlijte do hrnce s lečem.

Vařte lečo ještě asi 15 minut, pak vařič vypněte a nechte pod pokličkou dojít a rozložit chutě.

Mezitím si připravte přílohu:

Hrách a bílou rýži si přes noc namočte zvlášť v nádobách. Druhý den dejte vařit hrách, posolte, 15 minut jej vařte. Poté přihoďte i rýži (popřípadě i vroucí vodu přilijte, pokud vám vyprchala) a obojí vařte ještě dalších 8 minut. Vypněte vařič a nechte ještě asi 15 minut pod pokličkou nasát vodu. Poté vodu slijte. Můžete ji vylít do dřezu, nebo si ji ponechat v lednici na příští vaření a vyrobit z ní třeba polévku, ragú nebo jinou omáčku.

Podávejte ozdobené petrželí nebo jarní cibulkou. Na talíři můžete lečo dochutit ještě světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

Tip: Zkuste si porci pokapat olejem z praženého sezamu – dodá jídlu vyuzenou masovou chuť.